Πέθανε ο εφευρέτης του γάλακτος μακράς διαρκείας – Το οικονομικό σκάνδαλο που τον κατέστρεψε

Author

Categories

Share

Πέθανε ο εφευρέτης του γάλακτος μακράς διαρκείας – Το οικονομικό σκάνδαλο που τον κατέστρεψε

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών, ο Calisto Tanzi, γνωστός στην Ιταλία ως ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του γαλακτοκομικού κολοσσού Parmalat, αλλά και για το ομώνυμο οικονομικό σκάνδαλο.

Ο Tanzi, με καταγωγή από την Πάρμα της Βόρειας Ιταλίας, στα 22 του χρόνια ίδρυσε την γαλακτοκομική του αυτοκρατορία, ξεκινώντας από την οικογενειακή επιχείρηση του παππού του και μετατρέποντάς την σε πολυεθνική εταιρεία. Μέσα σε λίγα χρόνια, η πολυεθνική μετρούσε περίπου 130 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο.

Εφευρέτης του γάλακτος μακράς διαρκείας, ήταν παρών στον τομέα των τροφίμων (Parmalat), στον τουρισμό (Parmatour), στην τηλεόραση (Odeon TV) και στο ποδόσφαιρο (Parma Calcio). Υπήρξε γενναιόδωρος προς την πόλη της Πάρμα, στην οποία προσέφερε ως δωρεές μεγάλα ποσά για σημαντικές αναστηλώσεις.

Εκτός από τις επιτυχίες του, ο Calisto Tanzi βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, όταν το 2003 ξέσπασε το κραχ του κολοσσού Parmalat και αποκαλύφθηκε πως είχε στήσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο χρέους στην ιστορία του ευρωπαϊκού καπιταλισμού.

Στη δεκαετία του ’90 εισχώρησε στο χρηματιστήριο και, χάρη σε μια σειρά προσφυγών σε πιστώσεις ομολόγων εις βάρους χιλιάδων μικροαποταμιευτών, διέπραξε μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία της Ιταλίας, δημιουργώντας κραχ ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ.

Το 2010, ο Tanzi καταδικάστηκε σε σχεδόν 18 χρόνια φυλάκιση, ενώ η Parmalat (ή ό,τι απέμεινε από τον πρώην κολοσσό) έγινε μέρος της γαλλικής Lactalis.

Μάλιστα, εξαιτίας του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου, ο Calisto Tanzi έχασε τον τιμητικό τίτλο του «Ιππότη Εργασίας, που του είχε απονείμει το 1984 ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Author

Share