Υπόθεση Γιώργου Ζαντιώτη: Οι «εξηγήσεις» γερμανικών αρχών με αναφορές για… LSD! – Μήνυση από την αδελφή του θύματος

Author

Categories

Share

Υπόθεση Γιώργου Ζαντιώτη: Οι «εξηγήσεις» γερμανικών αρχών με αναφορές για… LSD! – Μήνυση από την αδελφή του θύματος

Η υπόθεση του θανάτου του νεαρού Έλληνα  Γιώργου Ζαντιώτη μέσα στο αστυνομικό τμήμα του Βούπερταλ στην Γερμανία λαμβάνει άλλες διαστάσεις καθώς σχετική επερώτηση κατέθεσε Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής προς τον υπουργό Εσωτερικών του κρατιδίου της Ρηνανίας – Βεστφαλίας ζητώντας εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα, μετά τον θόρυβο από την αποκάλυψη ενός βίντεο, με αστυνομικούς να έχουν ακινητοποιήσει στο έδαφος τον νεαρό Έλληνα έξω από νυχτερινό κέντρο του Βούπερταλ, και να προσπαθούν, ασκώντας βία, να τον ακινητοποιήσουν, ώστε να του περάσουν χειροπέδες, ο κ. Κουτσάτι ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Χέρμπερτ Ρόιλ, να δώσει περισσότερες πληροφορίες, όπως: Τι ακριβώς έγινε και η σύλληψη κατέληξε στον θάνατο του συλληφθέντος στα κρατητήρια της αστυνομίας, αλλά και γιατί το περιστατικό δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου, πέντε ημέρες μετά τον θάνατό του.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι, «σύμφωνα τουλάχιστον με την ιατροδικαστική έκθεση, η άσκηση βίας δεν μπορεί να είναι η αιτία του θανάτου του».

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας του Βούπερταλ, Βολφ-Τίλμαν Μπάουμερτ, ο Ζαντιώτης δεν έφερε τραύματα, ούτε άνοιξαν ράμματα από προηγούμενη εγχείρηση κοιλίας (σ.σ. είχε κάνει επέμβαση, για να βάλει δαχτυλίδι στο στομάχι).

Ως αιτία θανάτου αναφέρεται το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αν και, όπως τόνισε ο κ. Μπάουμερτ, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί σε κάποιον, όταν έχει ήδη πεθάνει. Η ίδια έκθεση έδειξε ότι ο 25χρονος έπασχε από μεγαλοκαρδία.

«Γνωρίζουμε επίσης από άλλη ιατρική εξέταση ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση γιατρού λόγω καρδιακών προβλημάτων» λέει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας. «Εκείνο που μας είπε η αδελφή του, ήταν ότι εκείνο το βράδυ ο αδελφός της πήρε LSD. Κι αν δει κανείς την επιθετική και βίαιη συμπεριφορά του το επόμενο πρωί, όχι μόνο κατά της αδελφής του, αλλά και της αστυνομίας, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι έδρασε υπό την επήρεια ναρκωτικών και πιθανότατα η δηλητηρίαση από τις ουσίες να οδήγησε στο έμφραγμα».

Ένα άλλο σημείο που δημιουργεί ερωτήματα, είναι γιατί -όταν στη συνέχεια οδηγήθηκε με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα και είχε πλέον ηρεμήσει- του πήραν αίμα, με αποτέλεσμα να αντιδράσει και πάλι με βία, να κλωτσά και να προσπαθεί να δαγκώσει μια αστυνομικό. Ήταν πράγματι τόσο απαραίτητο να γίνει η αιμοληψία εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, να χάσει τις αισθήσεις του και να πεθάνει;

«Πρόκειται για καθιερωμένη εξέταση, που ισχύει σε ολόκληρη τη Γερμανία. Δεν ήσασταν μπροστά στην αιμοληψία, ούτε κι εγώ, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών της Ρηνανίας-Βεστφαλίας. «Δεν ξέρουμε αν και γιατί συμπεριφέρθηκε έτσι. Αλλά τα δεδομένα είναι σαφή, ο άνδρας ήταν βίαιος, αντιστάθηκε, έπρεπε να συλληφθεί, και με τη λήψη αίματος έπρεπε να βρεθεί εάν πήρε ναρκωτικά, αλκοόλ, ποια ήταν η αιτία. Την αιμοληψία δεν έκανε ένας οποιοσδήποτε αστυνομικός, αλλά ένας γιατρός».

Ένα ακόμη ερώτημα είναι γιατί η Εισαγγελία του Βούπερταλ δεν εξέδωσε δελτίο Τύπου, ως είθισται, την ημέρα που ο Έλληνας κατέληξε στο κρατητήριο της αστυνομίας.¨Ήθελε άραγε κάτι να αποσιωπήσει; «Την αρμοδιότητα έχει η Εισαγγελία, και η Εισαγγελία αποφάσισε αν θα το δημοσιοποιήσει ή όχι, και πότε θα το κάνει» είπε o Ρόιλ. «Νομίζω ότι σε αυτήν την περίπτωση ήθελε να προστατεύσει την οικογένεια, αλλά δεν το ξέρω».

Εν τω μεταξύ μήνυση κατά των Γερμανικών αρχών υπέβαλλε η αδελφή του νεκρού Γιώργου Ζαντιώτη ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών ζητάει από τις γερμανικές αρχές πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν στον θάνατο τον 25 χρονο.

 

 

Author

Share