Εκλογές στην Βρετανία: Οι δημοσκοπήσεις δίνουν «καθαρή» αυτοδυναμία στον Μ.Τζόνσον και άμεσα… Brexit

Author

Categories

Share

Τριάμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τρεις παρατάσεις που έδωσαν οι Βρυξέλλες στο Λονδίνο και τρεις περίπου μήνες πριν εκπνεύσει και η τελευταία προθεσμία ώστε το Λονδίνο να αποχωρήσει από την ΕΕ, διεξάγονται πρόωρες εκλογές.

Ο Μπόρις Τζόνσον με βάση τις δημοσκοπήσεις θα είναι ο νικητής.Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το Εργατικό Κόμμα φαίνεται να ανεβαίνει κατά δύο μονάδες, στο 34% και το Συντηρητικό Κόμμα, ενώ μεν προηγείται, παραμένει στάσιμο στο 43%.

Η δημοσκόπηση έγινε το τελευταίο διήμερο σε μεγάλο δείγμα – 100.000 ερωτηθέντων.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και οι Βρετανοί πολίτες θα επιλέξουν το μέλλον τους, την ώρα που στις Βρυξέλλες θα διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Μεγάλη Βρετανία θα την εκπροσωπεί ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και διάδοχος του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ .

Βάσει των τελευταίων δημοσιοποιήσεων η διαφορά ανάμεσα στο Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον και το Εργατικό του Τζέρεμι Κόρμπιν μειώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Το 43% των Συντηρητικών και το 34% των Εργατικών που αναφέρουν οι δημοσκοπήσεις ενδέχεται- εάν φυσικά επαληθευθούν τα αποτελέσματα – να μειώσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων αλλά όλες δίνουν αυτοδυναμία στους Συντηρητικούς. Οι πλέον απαισιόδοξες δημοσκοπήσεις για τον κ. Τζόνσον του δίνουν πλειοψηφία 28 εδρών. Οι Tories φαίνεται να καταλαμβάνουν 339 έδρες και οι Εργατικοί 232.

Η απόφαση του Νάιτζελ Φαράτζ να αποχωρήσει από την διεκδίκηση των ψήφων και να καλέσει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν υπέρ του Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως ήταν καταλυτική.

Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν (του χειρότερου πολιτικού που έχει ζητήσει την ψήφο των Βρετανών πολιτών, όπως χαρακτηρίζεται από μερίδα των μέσων ενημέρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο) ενδέχεται να κερδίσουν κάποιες ψήφους στο Λονδίνο και το Σαουθάμπτον, αλλά θα χάσουν περισσότερους ψηφοφόρους στο Μπέρμιγχαμ και το Νότιγχαμ. Παράλληλα οι περισσότερες περιοχές των Midlands και της βόρειας Αγγλίας αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ του Μπόρις Τζόνσον.

Η Σκωτία αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση. Μερικές περιοχές που αποτελούσαν παραδοσιακά οχυρά των Εργατικών στρέφονται στο Σκωτικό Εθνικό Κόμμα που ζητεί την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, ή ακόμα και την απόσχιση της Σκωτίας από το ΗΒ.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν επίσης μια τάση στροφής των φιλοευρωπαϊων προς τους Εργατικούς, παρά το γεγονός της ξεκάθαρης αντιπάθειάς τους προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Πάντως όπως και να έχει οι Εργατικοί φαίνεται πως δεν μπορούν να αποφύγουν μια οδυνηρή ήττα και ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να βγάλει την Βρετανία από την ΕΕ απλά και… «καθαρά».

Author

Share