Πως μπορείτε να αποφύγετε την στυτική δυσλειτουργία

Author

Categories

Share

Πως μπορείτε να αποφύγετε την στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία είναι πολύ συνηθισμένη, υπολογίζεται ότι τέσσερις στους δέκα 50άρηδες και επτά στους δέκα άνδρες ηλικίας άνω των 70 ετών δυσκολεύονται να αποκτήσουν ή και να διατηρήσουν καλή στύση.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχει πολλές αιτίες, μερικές φορές είναι απλώς ανεπιθύμητη ενέργεια κάποιου φαρμάκου. Άλλες αποτελεί απόρροια ψυχολογικών παραγόντων.

Στο 70% των περιπτώσεων, όμως, μπορεί να είναι συνέπεια αγγειακής ή νευρολογικής νόσου, διαβήτη ή εγχειρήσεων για τον προστάτη.

Τα καλά νέα είναι πως η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι αναπόφευκτη, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εξηγούν τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε:

Ασκήσεις Kegel

Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους, γνωστές και ως ασκήσεις Kegel, είναι οι πιο επωφελείς. Στοχεύουν τη βάση του πέους και συγκεκριμένα τον ηβοκοκκυγικό μυ που υποστηρίζει τα πυελικά όργανα. Οι ασκήσεις Kegel ενδυναμώνουν και βελτιώνουν τον τόνο του ηβοκοκκυγικού μυ και σε τέσσερις με έξι εβδομάδας τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά.

Ενεργοποίηση των μυών του πυελικού εδάφους: Η άσκηση αυτή είναι απλή αλλά σημαντική, καθώς μαθαίνει τον άνδρα να ενεργοποιεί τους σημαντικούς για τη στύση μύες. Ξαπλώστε με τα γόνατα λυγισμένα, τα πόδια στο πάτωμα και τα χέρια στο πλάι. Εκπνεύστε και σφίξτε τους πυελικούς μύες μετρώντας μέχρι το τρία, εισπνεύστε και απελευθερώστε τους μύες σας. Καλό θα είναι η ίδια άσκηση να γίνεται και σε στάση καθίσματος και σε όρθια στάση. Μόλις νιώσετε ότι μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις Kegel τρεις φορές την ημέρα, μπορείτε να προσθέσετε ασκήσεις που περιλαμβάνουν περισσότερη κίνηση.

Ασκήσεις Pilates

Η μέθοδος Pilates ενεργοποιεί τους μύες του κορμού και του πυελικού εδάφους βοηθώντας επομένως και στην ενδυνάμωση των απαραίτητων για τη διατήρηση της στύσης μυών. Υπάρχει μάλιστα μια απλή αλλά αποτελεσματική άσκηση του Pilates που βοηθά στη συγκεκριμένη κατάσταση:

Ξαπλώστε με τα γόνατα λυγισμένα, τα πέλματα στο πάτωμα και τα χέρια στο πλάι. Κρατήστε τη σπονδυλική σας στήλη σε ουδέτερη στάση, με ένα μικρό κενό ανάμεσα στο μέσο της πλάτης και το πάτωμα. Σηκώστε τη λεκάνη προς τον αφαλό, πιέζοντας την πλάτη σας προς το έδαφος και σηκώστε αργά τους γλουτούς σας πιέζοντας τις πατούσες στο έδαφος. Σφίξτε τους μηρούς, πάρτε τρεις ανάσες και σφίξτε ξανά τους μηρούς και τους μύες του πυελικού εδάφους. Χαμηλώστε αργά τους μηρούς, χαλαρώστε και επαναλάβετε τρεις με τέσσερις φορές ημερησίως μέχρι να φτάσετε στις 10 επαναλήψεις.

Άλλες ασκήσεις που βοηθούν

Αεροβική

Ποδηλασία

Πυγμαχία

Κωπηλασία

Author

Share