Οι ανατιμήσεις έφεραν αύξηση 8%-10% σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες σε σχέση με πέρυσι

Author

Categories

Share

Οι ανατιμήσεις έφεραν αύξηση 8%-10% σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες σε σχέση με πέρυσι

Ανεβασμένες δείχνουν να είναι μέχρι στιγμής φέτος οι τιμές στα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα.

Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και άλλα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων έχουν πάρει την… ανιούσα, λόγω του παγκόσμιου κύματος ανατιμήσεων.

Όπως λένε επιχειρηματίες του κλάδου, πολλοί προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές κοντά στα ίδια επίπεδα με την περσινή περίοδο, ωστόσο για άλλους οι φετινές αυξήσεις είναι… μονόδρομος, αφού τόσο οι πρώτες ύλες όσο και το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, «τιμές με ακρίβεια δεν μπορούμε να δώσουμε γιατί η αγορά είναι ελεύθερη, ωστόσο παρατηρείται μια αύξηση της τάξεως του 8%-10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι».

Όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια ο μ.ό. των τιμών παρέμενε ίδιος. Οι καταναλωτές μπορούσαν να βρουν τα μελομακάρονα από 8 έως 11 ευρώ το κιλό, ενώ τους κουραμπιέδες από 9 έως 12 ευρώ. Εξαιρέσεις εξακολουθούν να υπάρχουν εάν τα γλυκίσματα επικαλύπτονται με σοκολάτα ή άλλα υλικά, εκεί οπού οι τιμές αυξάνονται κατά 1 με 1,5 ευρώ.

Πού θα φτάσουν φέτος οι τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Εάν λοιπόν υπολογίσουμε ότι οι αυξήσεις είναι της τάξεως του +10%, φέτος οι καταναλωτές θα βρουν τα μελομακάρονα στις βιτρίνες των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων από 9 έως 12 ευρώ, ενώ τους κουραμπιέδες από 10 έως 13 ευρώ. Εάν τα γλυκίσματα έχουν επικάλυψη ή κάποιο άλλο υλικό οι καταναλωτές θα πρέπει υπολογίζουν +1 με +1,5 ευρώ.

Εξηγώντας ο κ. Μούσιος αναφέρει ότι το παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων έχει προκαλέσει έκρηξη των τιμών στις πρώτες ύλες (πχ στο αλεύρι +70%), ενώ οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος στις επιχειρήσεις αγγίζει το 100%.

 

Author

Share