Αυτός είναι ο λόγος που η Volkswagen πρόσθεσε στο «μισθολόγιο» της και… 50 πρόβατα!
Το εργοστάσιο της Volkswagen στο Tennesse στις ΗΠΑ απασχολεί 4.000 υπαλλήλους, αλλά φαίνεται πως αυτοί δεν μπορούν να τα κάνουν όλα! Γι’ αυτό και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προσέλαβε και 50 πρόβατα!
Ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων χρειάζεται πολλούς και πολλαπλών ειδικοτήτων εργάτες για να λειτουργήσει.
Ωστόσο, φαίνεται πως σε κάποιες μονάδες παραγωγής αυτοί δεν αρκούν. Κάπως έτσι στο εργοστάσιο της Volkswagen στο Chattanooga του Tennessee των ΗΠΑ, εκτός από τους 4.000 εργάτες έχουν προσληφθεί και… 50 πρόβατα!
Το γιατί δεν είναι εμφανές με την πρώτη ανάγνωση της είδησης, αλλά υπάρχει εξήγηση. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο κατασκευάστηκε το 2013 και αντλεί ενέργεια από ένα πάρκο με 33.600 ηλιακούς συλλέκτες. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα ηλιακών συλλεκτών που υπάρχουν στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, τα ηλιακά πάρκα χρειάζονται στέρεο έδαφος με τη διάβρωση να είναι μεγάλο πρόβλημα. Προκειμένου να αποτραπεί η διάβρωση του εδάφους, το γρασίδι είναι μια πολύ καλή λύση. Το τελευταίο όμως πρέπει να διατηρείται σε συγκεκριμένο ύψος, ώστε να μην σκιάζει τους ηλιακούς συλλέκτες. Και κάπου εδώ αναδεικνύεται η χρησιμότητα των… περίεργων υπαλλήλων της VW.
Tα πρόβατα είναι ένας αποτελεσματικός και οικονομικά αποδοτικός τρόπος για τον έλεγχο της βλάστησης και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων διάβρωσης σε ηλιακές εγκαταστάσεις χρηστικής κλίμακας, δήλωσε ο Loran Shallenberger, πρότζεκτ μάνατζερ στο Silicon Ranch, που διαχειρίζεται το ηλιακό έργο της VW.
Τα πρόβατα διατηρούν τα χόρτα χαμηλά μέσω της βοσκής και της περιφοράς τους μέσα στο πάρκο, την ώρα που οι ηλιακοί συλλέκτες παρέχουν στα πρόβατα σκιά, ελαχιστοποιώντας το θερμικό στρες στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Τα πρόβατα είναι συχνά καλύτερα από τα παραδοσιακά χλοοκοπτικά μηχανήματα στο να βγάζουν το γρασίδι από δυσπρόσιτες περιοχές. Επίσης γονιμοποιούν το γρασίδι στα χωράφια, βοηθώντας το να μεγαλώνει.
Η Volkswagen λέει ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται μόνο πρόβατα, καθώς οι κατσίκες (που έχουν επίσης προταθεί για αυτήν την εργασία) τείνουν να πηδούν πάνω στα ηλιακά πάνελ και να μασούν τα καλώδια!