Απαραίτητες οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα λέει η κυβέρνηση

Author

Categories

Share

Απαραίτητες οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα λέει η κυβέρνηση

Ήταν η Κάρολαϊν, η Γαρυφαλλία και δέκα ακόμη γυναίκες από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, που άφησαν εμβρόντητη την κοινωνία μας με τον βίαιο τρόπο, που έχασαν τις ζωές τους, από σύζυγο ή σύντροφο, νυν ή πρώην… Τα ποσοστά βέβαια σοκάρουν έτι περισσότερο, όταν η έμφυλη βία και συγκεκριμένα η ενδοοικογενειακή βία έχει καταστεί για τις Ευρωπαίες μεταξύ 15 και 44 χρόνων, η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου, αφήνοντας πίσω ακόμη και τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα ή τον καρκίνο.

Ο απόηχος των εγκλημάτων αυτών, σε συνδυασμό με την σωρεία καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση ή βιασμό σε χώρους εργασίας, στον αθλητισμό, ακόμη και στον πολιτισμό, εκτός από το να δημιουργήσουν ένα κύμα στήριξης και ενθάρρυνσης των θυμάτων, ώστε να μιλήσουν, επέφεραν και την μεγάλη αναγκαιότητα για αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και αυστηροποίησης των ποινών του.

Και θα μπορούσε κανείς να πει, πως η αυστηροποίηση των ποινών και όλες οι αλλαγές, που προβλέπει η πρόσφατη ψήφιση του Νομοσχεδίου για τον Ποινικό Κώδικα, είναι απόρροια του ευαίσθητου «θυμικού» της Κυβέρνησης. Εντούτοις, αποτελεί πρωταρχικό της μέλημα, σαφώς επηρεασμένο και από τα όσα έχουν εκτυλιχθεί τον τελευταίο χρόνο, να διασφαλίσει ότι η ανθρώπινη ζωή, υπόσταση και αξιοπρέπεια, όταν αφαιρείται ή υποβιβάζεται, θα τιμωρείται με αυστηρότερες ποινές από εκείνες που ίσχυαν μέχρι και σήμερα.

Πλέον, το σημαντικότερο μεταξύ άλλων είναι, ότι σε επίπεδο καταστολής, πρωτεύων στόχος της κυβέρνησης είναι, να παγιώσει ότι η ανθρωποκτονία εναντίον οποιουδήποτε στρέφεται, θα τιμωρείται με την αυστηρότερη των ποινών. Στο ελληνικό ποινικό δικαιϊκό σύστημα, εκείνη είναι η ποινή της ισοβίου καθείρξεως, η οποία στον πρόσφατα ψηφισθέντα Ποινικό Κώδικα, αποτελεί την μία και μοναδική προβλεπόμενη ποινή, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Προφανώς, ο όρος της ανθρωποκτονίας περικλείει εν προκειμένω και τον όρο γυναικοκτονία.

Επιπλέον, με ιδιαίτερη ευαισθησία κινήθηκε η Κυβέρνηση και το Υπουργείο, καθώς ανάμεσα στις προωθούμενες αλλαγές, υπάρχουν αρκετές που σχετίζονται με θέματα, που απασχόλησαν και εξακολουθούν να απασχολούν την κοινή γνώμη. Ειδικότερα, στην έννοια της βαριάς σωματικής βλάβης, προστίθενται η πρόκληση μόνιμης αναπηρίας και η μόνιμη παραμόρφωση, ώστε να καλύπτεται ένα μεγαλύτερο εύρος απεχθών αδικημάτων, που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, την τελευταία περίοδο, όπως της υπόθεσης με το βιτριόλι με θύμα την Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Εν κατακλείδι, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί πρώτιστο καθήκον της έναν σύγχρονα διαμορφωμένο Ποινικό Κώδικα, χωρίς να αφήνει περιθώριο σε ποινές ‘’χάδια’’ στα ειδεχθή εγκλήματα.

Αφουγκραζόμενη ταυτόχρονα την κοινωνία, με λεπτούς και ιδιαίτερους χειρισμούς, ώστε να μην υπονομευθούν επ’ ουδενί οι συνταγματικές αρχές, η Κυβέρνηση μετουσιώνει με τις πρωτοβουλίες της, την Αρχή ,πως το πρώτο καθήκον μιας ευνομούμενης κοινωνίας είναι η δικαιοσύνη και η πίστη της κοινωνίας πως αυτή υπάρχει…

Author

Share