Μυαλό δεν βάζουν στην ελληνική κυβέρνηση η οποία εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες με στόχο τη ρητή καταδίκη της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Απόψε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, στην Αθήνα ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση μίας ρητής δήλωσης εκ μέρους των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την κατεύθυνση της αποδοκιμασίας των τουρκικών ενεργειών στη θάλασσα της Μεσογείου.
Προφανώς δεν κατάλαβαν την χθεσινή δήλωση του ΟΗΕ που εν ολίγοι λέει «βρείτε τα μόνοι σας και μη μας σκοτίζετε»
Μάλιστα, δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να θέσει εκ νέου το ζήτημα των κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας, εφόσον συνεχίσει να «μην σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» μιλάμε τόσο αδιόρθωτοι ή μάλλον απελπισμένοι.
Σε κάθε περίπτωση, όπως διαφάνηκε και από το πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύναται να υπολογίζει μόνο σε τέσσερα κράτη που είναι, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Κύπρος.
Οι υπόλοιποι «σφυρίζουν» γενικώς…
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Πέμπτης και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Παρασκευής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής προβλέπει την απόρριψη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, η οποία χαρακτηρίζεται ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
«Το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας και της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα, αντίκειται στα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν ευθυγραμμίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας» αναφέρεται, χαρακτηριστικά.
Και προστίθεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο, σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας».
Θα «χορτάσουμε» αλληλεγγύη! Να θυμίσουμε ότι τέτοια «μυθιστορήματα» έχουν εκδοθεί χιλιάδες από το 1974 που καταδικάζουν την Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο, αλλά ο Στρατός της είναι ακόμα εκεί, δεν έχει κουνηθεί.
Στο μεταξύ, στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Άισα, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κώστα Τασούλα, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει καταψηφίσει τη συμφωνία με την Τουρκία, αποστέλλοντας μάλιστα και σχετική επιστολή στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ.
Άλλωστε, η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, με τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, να ελέγχει το Κοινοβούλιο και να προελαύνει προς την πρωτεύουσα Τρίπολη (ήδη ελέγχει τα 2/3 του λιβυκού εδάφους).
Βέβαια, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ως επίσημη κυβέρνηση αυτή της Εθνικής Συμφιλίωσης, με έδρα την Τρίπολη, με την οποία και η Τουρκία ήρθε σε συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών, ψιλά γράμματα θα πει κάποιος.
Μια καλή αρχή θα ήταν η απόσυρση της αναγνώρισης του καθεστώτος της Λιβύης και η αναγνώριση του στρατάρχη Χ.Χάφταρ, θα λέγαμε εμείς με το φτωχό μας το μυαλό…
Από την πλευρά του, το βράδυ της Τετάρτης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, επιβεβαίωσε τη παραλαβή των ελληνικών επιστολών σε σχέση με τη λιβυο-τουρκική συμφωνία για να αδειάσουν παντελώς την ελληνική διπλωματία με μια απίστευτη δήλωση:
«Επιβεβαιώνω ότι λάβαμε την επιστολή στις 9 Δεκεμβρίου και τη μελετούμε. Η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία των κρατών μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ, απηύθυνε έκκληση για πολιτική σύνεση, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου.
«Πρέπει να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της Συνθήκης της Λοζάννης του 1923 και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982» τόνισε, μεταξύ άλλων.