Ρ.Τ.Ερντογάν: «Και να μου έδιναν το Νόμπελ Ειρήνης δεν θα το έπαιρνα»

Author

Categories

Share

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Πίτερ Χάντκε, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για στήριξη στον πρώην πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως και να του έδιναν το Νόμπελ Ειρήνης δεν θα το δεχόταν.

Αφορμή για την αντίδραση αυτή στάθηκε η απόφαση της Ακαδημίας να απονείμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Πίτερ Χάντκε, που έχει κατηγορηθεί ως αρνητής της σφαγής της Σρεμπρένιτσα.

Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην πρωτεύουσα Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu,  ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία επίσης δεν θα συμμετείχε στην τελετή του Νόμπελ, λέγοντας ότι «η βράβευση ενός τέτοιου δολοφόνου αποτελεί συνέργεια στη καταπίεση».

Ο πρόεδρος περιέγραψε ακόμη τη σουηδική ακαδημία ως ένα ίδρυμα που ενεργεί πολιτικά και ιδεολογικά.

«Το να δίνεις το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας σε μια ρατσιστική προσωπικότητα δεν μπορεί να φέρει άλλο νόημα πέραν του να επιβραβεύει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος στο Twitter.

 

Η Αλβανία, η Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, η Κροατία, η Βόρεια Μακεδονία, η Τουρκία και το Αφγανιστάν μποϊκόταραν την τελετή.

Author

Share